Under workshopen diskuterades det brett om saker relaterade till barns och ungdomars önskemål för de kommande utrymmena till hybridarenan och träningsishallen.
Önskemål om mångsidiga möjligheter året runt
Det fanns en önskan om att de mångsidiga utrymmena skulle erbjuda möjligheter till exempelvis frisbeegolfträning året runt, dart- och pingisutrymmen samt tillgång och användning av kvalitativa trampoliner. Dessutom ansågs möjligheten till skateboardåkning året runt som mycket viktig bland barn och ungdomar.
Diskussionen i gruppen var aktiv, många frågor och önskemål framfördes, och diskussionen var öppen, konstruktiv med många bra iakttagelser och fräscha tankar. Lätt tillgänglighet av mellanmål kom också starkt fram. Gruppmedlemmarna betonade vikten av att ha ett brett utbud av alternativ för mellanmål.
Ungdomarnas önskemål poängterade intresset för de mest mångsidiga träningsformerna och en önskan att utöva olika sporter oberoende av vädret. Barn och ungdomar har ett klart behov av gemenskap och att göra saker tillsammans samt mångsidiga upplevelser.
“Enligt min åsikt var planerna bra och utrymmena blir överraskande mångsidiga. Det var lätt att få ordet i workshopen. Jag kommer definitivt att utöva hapkido, pingis och fotboll i den kommande arenan.”
Topi Hanhineva
Deltagare i workshopen
- Jussi Annala, Emma Laajala, Eliel Sauria, Topi Hanhineva, Wilhelm Ylinen, Milla Liedes (Karleby barnfullmäktige)
- Pyry Saariaho (Karleby ungdomsfullmäktige)
- Satu Kinnunen (Sekreterare för Karleby barn- och ungdomsfullmäktige, Karleby ungdomstjänster)
- Timo Sivula och Timo Ryyppö (Karleby Idrottspark)
- Markus Kaustinen, Pauli Koivisto, Vesa-Pekka Kiiskinen och Risto Korpi (Alliansen för Karleby Idrottspark)
Deltagarnas feedback från workshopen
Deltagarnas feedback från workshopen
Barnfullmäktige ökar delaktigheten hos barn under 13 år och hjälper deras röst att bli hörd när staden fattar beslut. Barnfullmäktige grundades 8.11.2020 som en del av utvecklingsarbetet inom Barnvänlig kommun. Syftet med barnfullmäktige är att i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter skapa en möjlighet för barn att påverka och framföra sina åsikter om ärenden som de tycker är viktiga. Barnfullmäktiges verksamhetsperiod är två år. Barnfullmäktige sammanträder minst en gång per läsår. Under varje verksamhetsperiod har barnfullmäktige cirka 30 representanter från årskurserna 2–5. Den som vill delta i barnfullmäktiges arbete kan ställa upp i sin skolas barnfullmäktigeval. Skolornas representanter väljs vartannat år. De större skolorna har två representanter, en från årskurserna 2–3 och en från årskurserna 4–5. Barnfullmäktige inrättas av stadsstyrelsen.
Ungdomsfullmäktige är en i kommunallagen avsedd påverkningsgrupp för unga som bor eller studerar i Karleby. Ungdomsfullmäktige i Karleby har varit aktiv sedan 1999 och främjat ungas deltagande, hörande och påverkan i staden. Den är partipolitiskt och religiöst obunden. Ungdomsfullmäktige lyder under en nämnd som ansvarar för ungdomsarbete och ‑politik. Ungdomsfullmäktiges mandattid är två år. Mandattiden börjar den 1 januari och upphör den 31 december följande år. Ungdomsfullmäktige består varje mandatperiod av ca 25 ledamöter som väljs bland ungdomar i Karleby stads årskurser 7–9, läroanstalter på andra stadiet och ungdomslokaler. Ledamöterna är 13–20-åringar. Den som vill engagera sig i ungdomsfullmäktige kan ställa upp som kandidat i valet till ungdomsfullmäktige vid den egna skolan eller en ungdomslokal. Representanterna väljs genom val vid varje skola och ungdomslokal vartannat år. Stadsstyrelsen inrättar ungdomsfullmäktige.