Työpajassa keskusteltiin laajasti useista eri aiheista, liittyen lasten ja nuorten toiveisiin tulevien tilojen osalta sekä hybridiareenaan että harjoitusjäähalliin liittyen.
Toiveissa monipuolisia mahdollisuuksia ympärivuotisesti
Monipuolisten tilojen toivottiin tarjoavan mahdollisuuksia esimerkiksi frisbeegolfin ympärivuotiseen harjoitteluun, darts ja pingistiloihin sekä laadukkaiden trampoliinien käyttömahdollisuuksiin, myös skeittailun ympärivuotinen harrastusmahdollisuus koettiin lasten ja nuorten keskuudessa hyvinkin tärkeäksi.
Keskustelua ryhmässä käytiin aktiivisesti, kysymyksiä ja toiveita esitettiin paljon, keskustelu oli avointa, rakentavaa ja hyviä huomioita sekä raikkaita ajatuksia esitettiin runsaasti. Välipalojen helppo saatavuus nousi myös vahvasti esiin. Ryhmäläiset painottivat sitä, että olisi tärkeää, että tarjolla olisi runsaasti erilaisia vaihtoehtoja välipalojen osalta.
Nuorten toiveissa korostui kiinnostus mitä monipuolisimpiin liikuntamuotoihin sekä halu harrastaa eri lajeja säästä riippumatta. Lapsilla ja nuorilla on selkä tarve yhteisöllisyyteen ja yhdessä tekemiseen sekä monipuolisiin kokemuksiin.
”Suunnitelmat oli mielestäni hyvät ja tiloista tulee yllättävän monipuoliset. Työpajassa oli helppo saada puheenvuoro. Tulen varmasti harrastamaan hapkidoa, pingistä ja jalkapalloa tulevalla areenalla.”
Topi Hanhineva
Työpajaan osallistuivat
- Jussi Annala, Emma Laajala, Eliel Sauria, Topi Hanhineva, Wilhelm Ylinen, Milla Liedes (Kokkolan lapsivaltuusto)
- Pyry Saariaho (Kokkolan nuorisovaltuusto)
- Satu Kinnunen (Kokkolan lapsi- ja nuorisovaltuuston sihteeri, Kokkolan nuorisopalvelut)
- Timo Sivula ja Timo Ryyppö (Kokkolan Urheilupuisto)
- Markus Kaustinen, Pauli Koivisto, Vesa-Pekka Kiiskinen ja Risto Korpi (Kokkolan Urheilupuiston allianssi)
Osallistujien palaute työpajasta
Lapsivaltuusto lisää alle 13-vuotiaiden lasten osallisuutta ja vahvistaa lasten äänen kuulumista kaupungin päätöksenteossa. Lapsivaltuusto perustettiin 18.11.2020 osana Lapsiystävällinen kunta ‑kehittämistyötä. Sen tavoitteena on luoda vaikuttamisen ja mielipiteen ilmaisemisen väylä lapsille itselleen tärkeiksi kokemiin asioihin YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti. Lapsivaltuuston toimikausi on kaksi vuotta. Lapsivaltuusto kokoontuu vähintään yhden kerran lukukauden aikana.Lapsivaltuustossa on kausittain noin 30 edustajaa peruskoulun 2.- 5. luokilta. Lapsivaltuustoon voi hakeutua asettumalla ehdolle oman koulun lapsivaltuuston vaaleissa. Edustajat valitaan vaaleilla jokaiselta koululta joka toinen vuosi. Suuremmista kouluista nimetään kaksi edustajaa niin, että yksi valitaan 2.–3. luokalta ja yksi 4.–5. luokalta. Lapsivaltuuston asettaa kaupunginhallitus.
Nuorisovaltuusto on kuntalain mukainen vaikuttajataho Kokkolassa asuville tai opiskeleville nuorille. Kokkolan nuorisovaltuusto eli Nuva on toiminut aktiivisesti vuodesta 1999 edistäen nuorten osallisuutta, kuulemista ja vaikuttamista kaupungissa. Nuorisovaltuusto on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Nuorisovaltuusto toimii Kokkolan kaupungin Nuorisopalvelun alaisuudessa.Nuorisovaltuuston toimintakausi on kaksi vuotta. Kausi alkaa 1.1. ja päättyy seuraavana vuonna 31.12. Nuorisovaltuustossa on kausittain noin 28 jäsentä, jotka nimetään Kokkolan yläkouluilta, toisen asteen oppilaitoksista sekä nuorisotiloilta. Nuorisovaltuuston jäsenet ovat iältään 13‒20-vuotiaita.Nuorisovaltuustoon voi hakeutua asettumalla ehdolle nuorisovaltuuston vaaleissa omassa koulussa tai nuorisotilalla. Edustajat valitaan vaaleilla jokaiselta koululta ja nuorisotilalta joka toinen vuosi. Nuorisovaltuuston asettaa kaupunginhallitus.