Skillnaden mellan de projekt som genomförs enligt alliansmodellen och de som genomförs enligt den traditionella modellen är i synnerhet att alla parter i projektet sammanförs genast i början av projektet, vilket skapar förutsättningar för att varje part genuint ska börja skapa värde för den som beställer projektet.
Den centrala tanken i Lean-filosofin är att identifiera och eliminera onödiga funktioner i processerna, förbättra kvaliteten och minska kostnaderna. Som onödiga funktioner nämns till exempel överflödiga och icke-produktiva funktioner som orsakar onödiga kostnader. Till icke-produktiva funktioner räknas bland annat väntetider under processen samt onödiga kostnader för fel och korrigeringar av fel som inträffar under processen.
Genom att sammanföra alla parter genast i början av projektet övergår man från ett delgenomförande av traditionella verksamhetsmodeller till ett mycket nära och övergripande samarbete som syftar till att göra det möjligt för varje part som deltar i projektet att påverka de valda lösningarna redan under planeringsfasen.
De viktigaste besluten fattas i planeringsfasen
När det gäller byggprojekt fattas de viktigaste besluten som väsentligt påverkar slutresultatet redan i planeringsfasen.
Enligt den traditionella modellen involveras de olika parterna först när planerna redan är klara och fastslagna och projektdeltagarna börjar genomföra en befintlig och redan utarbetad plan. Av detta följer att de traditionella modellerna inte ger de olika parterna en övergripande uppfattning om av projektet.
Ett centralt problem i de byggprojekt som genomförs på traditionellt sätt är att parterna är åtskilda. Bristande informationsutbyte mellan olika parter leder till att var och en ansvarar endast för den enskilda del av projektet som berör dem själva. Det är inte möjligt för deltagarna att påverka andra parters planeringsfel eller saker som inte beaktats i planeringsskedet, vilka då blir risker och kostnader för beställaren.
Alliansmodellen gör det möjligt att minimera riskerna
Alliansmodellen sammanför projektets parter genast i det inledande temat, genom vilket man säkerställer alla berörda delområdens och parters möjligheter att påverka. Alliansen förbinder sig till ett gemensamt avtal som ger en stark grund för att bygga upp ett förtroendefullt samarbete. I alliansen tar alltså varje part ansvar för riskerna, men drar samtidigt nytta av de fördelar modellen ger. Alliansavtalet innehåller därför alltid en incitamentmodell via ekonomiska intressen, man gör saker tillsammans och lyckas tillsammans, samtidigt som alla parter gemensamt ansvarar för eventuella fel och misslyckanden.
Användarna deltar i planeringen av det slutliga genomförandet
Alliansmodellen förändrar kulturerna inom byggherreverksamhet och byggande. Förändringarna hanteras bättre redan under planerings- och genomförandefasen. De traditionella byggprojektens svaghet är att man lyssnar i liten omfattning på slutanvändarna av lokalerna. I alliansmodellen beaktas också slutanvändarna och de tas med i planeringen, dvs. man lyssnar genuint på dem som kommer att använda lokalerna. Slutanvändarna av lokalerna har värdefull tyst information som tyvärr ofta förbises i byggprojekt. Detta leder i sin tur till att användarna när lokalerna är färdiga upptäcker de praktiska problemen med lokalerna, till exempel passager, lokalernas ordning, otillräckliga förvaringsutrymmen eller till exempel olämpliga placeringsställen för fönster.
I planeringsskedet av Karleby Idrottspark har man lyssnat på lokalernas slutanvändare i stor utsträckning. Under planeringsskedet har det ordnats flera användarworkshoppar där de framtida användarna av lokalerna tillsammans med arkitekterna har utvecklat planeringslösningar. Användarnas medverkan i planeringsfasen har bidragit till att de planerade lokalerna uppfyller de förväntningar som olika användargrupper ställer.
Läs mer om alliansen för Karleby Idrottspark här:
Alliansen för Karleby Idrottspark inleder sitt arbete — Karleby Arenan (kokkolaareena.fi)
Om du har önskemål, kommentarer eller frågor, skicka oss respons här.