Noin kaksi kolmesta yli 18-vuotiaasta liikkuu terveytensä kannalta riittämättömästi. Kokonaisaktiivisuudessa noin 40 % puolestaan jää alle suositellun määrän. Nuoret aikuiset liikkuvat suositusten mukaan ikääntyviä todennäköisemmin ja yli 80-vuotiaista vain noin kymmenesosa täytti liikuntasuosituksen mukaisen liikuntamäärän.
Säännöllinen kohtuu- tai raskaskuormitteinen liikunta parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa ja johtaa niiden toimintakyvyn lisääntymiseen ja tehostumiseen. Lisääntynyt fyysisen aktiivisuuden määrä ja intensiteetti johtavat usein fyysisen kunnon paranemiseen. Hyvä fyysinen kunto edistää myös terveyttä ja on yhteydessä muun muassa; vähentyneeseen kokonaiskuolleisuuteen, vähentyneeseen sydän- ja verisuonisairauksiin liittyvään kuolleisuuteen sekä vähentyneeseen riskiin sairastua laaja-alaisesti eri pitkäaikaissairauksiin.
Liikunnan terveyshyötyjen saavuttamiseksi aikuisten 18–65-vuotiaiden tulisi harrastaa viikossa kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään 2 h 30 min tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa vähintään 1 h 15 min, sekä lihaskuntoa ja liikehallintaa ylläpitävää liikuntaa vähintään 2 kertaa viikossa.
Yli 65-vuotiaden liikuntasuositukset vastaavat aikuisten suosituksia, mutta lihaskuntoharjoittelun lisäksi ikääntyville suositellaan myös tasapainon ja notkeuden harjoittamista kaatumisten ehkäisemiseksi.
FinTerveys 2017 ‑tutkimuksen mukaan suomalaisten vapaa-ajan liikunnan harrastaminen on kuitenkin lisääntynyt sekä aikuisten, että nuorten keskuudessa. Jos kehitys jatkuu samansuuntaisena, Suomessa voidaan saavuttaa Maailman terveysjärjestön WHO:n asettama tavoite, joka pyrkii vähentämään riittämättömästi liikkuvien osuutta väestössä 10 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.
Haasteena on tavoittaa ne väestöryhmät, joissa fyysinen aktiivisuus on vähäisintä, kuten vanhemmat ikäluokat tai matalasti koulutetut. Vaikka kehityssuunta vaikuttaa lupaavalta on tärkeää varmistaa myönteisen kehityksen jatkuminen. Me suomalaiset olemme kansainvälisessä vertailussa fyysisesti aktiivista ja liikunnallista kansaa, mutta kansanterveyden kannalta on pyrittävä lisäämään fyysisesti aktiivisten osuutta WHO:n minimitavoitetta enemmän.
Erityisesti tulee panostaa lasten ja nuorten liikunnan lisäämiseen sekä ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitoon tähtääviin hankkeisiin.
Lähteet:
Wennman H, Borodulin K, Jousilahti P. Vapaa-ajan liikunta ja fyysinen aktiivisuus lisääntyvät Suomessa WHO:n tavoitteen mukaisesti.
Julkaisun pysyvä osoite on https://urn.fi/URN:ISBN:978–952-343–381‑6
Liikkumalla terveyttä – askel kerrallaan. Viikoittainen liikkumisen suositus 18–64-vuotiaille. UKK-instituutti, 2019. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/aikuisten-liikkumisen-suositus/