Hybridiareenan, eli sisäareenan ja jalkapallokentän kehitysvaihe KAS1 on kesällä 2023 päättymäisillään. Urheilupuiston allianssi on kehitysvaiheen aikana suunnitellut Hybridiareenan toteutuksen annetun budjetin puitteissa. Käyttäjiä, tapahtumajärjestäjiä, viranhaltijoita ja päättäjiä on talven ja kevään aikana osallistutettu suunnittelutyöhön useissa käyttäjätyöpajoissa. Suunnittelutyötä valvomaan on palkattu ulkopuolisia asiantuntijoita ja tavoitekustannuksen ja käyttötalouslaskelman tarkastus on toteutettu ostettuna ulkopuolisena palveluna.
Rakennettava liikunta- ja tapahtuma-alue sijaitsee keskellä kaupunkia ja rajautuu Antti Chydeniuksenkadun, Kaarlelankadun, Pohjoisväylän ja kaupunginsalmi Suntin väliselle alueelle. Yhtiö on solminut tonttivuokrasopimuksen hybridiareenan tontista kaupungin kanssa ja rakennuslupahakemus on jätetty. Kevään 2023 aikana aluehallintovirasto AVI ilmoitti hankkeelle myönnetystä korotetusta liikuntapaikkatuesta. Korotus tuli suunnitelmien innovatiivisen energiaratkaisun ansiosta.
Uusi sisäliikuntaa tarjoava sisäareena rakennetaan jalkapalloareenan yhteyteen, jossa jalkapalloareena ja monitoimiareena jakavat yhteiskäytössä olevat ravintola‑, liike- yms. sosiaalitilat keskenään. Hybridiareenassa voi harjoittaa ja kisata lähes kaikkia sisäurheilun yksilö- ja joukkuelajeja, minkä lisäksi se soveltuu erilaisten tapahtumien järjestämiseen.
Hybridiareenan toteutuminen edistää kokonaisuudessaan uuden kaupunkistrategian linjauksia useasta eri näkökulmasta, joka lisää kaupungin elinvoimaa sekä Kokkolan kiinnostavuutta niin asuinkaupunkina kuin matkailukohteenakin. Kokonaisuus lisää myös lasten ja nuorten harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.
Hybridiareenasta tulee vetovoimainen liikepaikka yrityksille, koska se houkuttelee paikalle paljon ihmisiä paikallisesti ja koko Pohjanmaan alueelta. Erilaisia urheilutapahtumia järjestetään arkisin ja lähes jokaisena viikonloppuna. Alue toimii monipuolisena urheilun keskittymänä ja on kaupunkilaisten käytössä jokaisena viikon päivänä.
Alueella tulee olemaan 1700 pysäköintipaikkaa. Urheilupuisto on helposti saavutettavissa kävellen ja pyöräillen kaikista suunnista. Keskustan suunnasta reitit kulkevat tällä hetkellä kevyen liikenteen yhteyksien kautta. Kävellen ja pyöräillen liikkuminen Kokkolan Urheilupuiston alueella on tehty esteettömäksi. Alueen läheisiä pääkatuja kulkee kaikki Kokkolan 9 joukkoliikenteen paikallislinjaa.
Julkisivut
Hybridiareenan suunnittelu on tehty tiiviissä yhteistyössä kaupunkisuunnittelun ja kaupunginarkkitehdin kanssa. Rakennuksen punatiilinen pinta istuu harmonisesti Vesiveijarin ja jäähallin muodostamaan kokonaisuuteen.
Areena mahdollistaa urheilua monipuolisesti
Hybridiareenan suunnittelun punaisena lankana on ollut monikäyttöisyys ja muuntojoustavuus. Näin on tavoiteltu rakennukselle mahdollisimman pitkää käyttöikää ja joustavuutta maailman muuttuessa. Suunnittelun ansiosta lähes kaikki hybridiareenan tilat ovat useamman kuin yhden lajin tai käytön piirissä. Lisäksi monet tilat ovat helposti muunneltavissa eri muotoihin ja eri käyttötarkoituksiin.
Tilojen käytössä pyritään maksimaaliseen käyttöasteeseen ja tuottoon. Suunnittelun tavoitteena on ollut, että mahdollisimman monella seuralla ja urheilijalla on mahdollisuus lajin harjoitteluun tavoitteiden vaatimassa laajuudessa. Urheilupuisto tarjoaa Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen hyvät olosuhteet urheilun harjoitteluun, sekä kilpailujen ja tapahtumien järjestämiseen. Kaupalliset tapahtumat ovat etusijalla, koska ne ovat urheilupuistolle ja Kokkolan kaupungille merkittäviä tulonlähteitä.
Katsomollinen sisäareena
Areenan sydän on sen keskellä sijaitseva näyttävä ja monikäyttöinen sisäareena. Kasaan työnnettävät teleskooppikatsomot mahdollistavat arkikäytössä kolme vierekkäistä sisäpallokenttää, kuten esimerkiksi salibandy- tai lentopallo, koripallo, salibandy, futsal, tai tennis. Lisäksi alueelle mahtuu useita sulkapallokenttiä ja koululiikuntaa.
Hybridiareena tarjoaa mm. lentopallossa ja salibandyssa mahdollisuuden kansainvälisten pelien pelaamiseen. Tilat on suunniteltu lajiliittojen vaatimusten mukaisesti, mm. tilan korkeus ja lattiamateriaalien valinnat on huomioitu suunnitteluvaiheessa.
Kilpailutoiminnan ja turnausmuotoisten tapahtumien järjestäminen eri rakennuksissa on huomioitu riittävällä määrällä pukuhuone- ja sosiaalitiloja, ravintolapalveluiden tarjoamisella sekä mahdollisella hotellilla, joka palvelee turnauksia, tapahtumia ja leiritoimintaa, jotka ovat usein yön yli järjestettäviä tapahtumia.
Areena toimii väliverhojen ansiosta monen eri kokoisen konsertin konserttisalina ja esimerkiksi messujen ja konferenssien tapahtumapaikkana.
Esimerkkejä lajeista, joita sisäareenassa voi harrastaa:
- Käsipallo
- Lentopallo
- Salibandy
- Futsal
- Sulkapallo
- Tennis
- Pöytätennis
- Pesäpallon lajiharjoittelu, kuten lyönti- ja heittoharjoittelu
- Koripallo*
*Koripallon siirtoparketin hankinta tulevaisuudessa on mahdollista, siirtoparketti mahdollistaa koripallon pelaamisen aikuisten ja vanhempien junioreiden kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Tennis
Areenan pohjoispäädyssä kolmannessa kerroksessa sijaitseva tennishalli täyttää seuratason harjoitus- ja kilpailukentän vaatimukset. Lattiamateriaalina on erityisesti tennikselle suunniteltu pinnoite. Hallissa on pieni parvikatsomo, joka voi katsomon lisäksi toimia esimerkiksi jousiammuntaratana, kun halli ei muuten ole käytössä. Tennishallin lisäksi tennistä voi pelata myös sisäareenan puolella.
Kiertävä juoksurata ja juoksusuora
Areenaa kiertää pohjakerroksessa neliratainen yli 270 metrin mittainen juoksurata. Juoksurata mahdollistaa keskipitkän ja pitkänmatkan juoksuharjoittelun ja sisäratakilpailut. Juoksun lisäksi rata toimii pyöräilyn harjoitteluratana, kuntotestiratana, lämmittelyratana ja koululiikuntatilana. Radan Kaarlelankadun puoleinen suora muodostaa kuusirataisen 60 metrin juoksusuoran varoalueineen, jolla voidaan harjoitella ja kilpailla sisäratapikajuoksua. Kilpailutoiminnan osalta ulkopuolelle jäävät vain estejuoksu, joissa on vesieste ja ulkoratojen 100 m juoksu.
Tapahtumien ja konserttien aikana juoksuradan eteläkaarre muodostaa tapahtumaravintolan, suorat ja pohjoiskaarre puolestaan toimivat esittely- ja messuvarastotiloina.
Yleisurheilun suoritus- ja harjoittelupaikat
Areenan koillisnurkassa sijaitsevat yleisurheilun suorituspaikat. Niiden ansiosta areenassa on mahdollista harjoitella kaikkia yleisurheilulajeja. Areenan koillisnurkassa sijaitsevat pituus- ja korkeushypyn, kuulantyönnön, keihään, moukarin, kiekonheiton suorituspaikat ja lisäksi pesäpallon lyöntiharjoituspaikka. Kilpailutoiminnan ulkopuolelle jäävät heittolajit, kuten moukarin‑, keihään- ja kiekonheitto, mutta näidenkin lajien osalta areena tarjoaa hyvät puitteet harjoitteluun heittojen ja yms. oheisharjoitustoiminnan toteuttamiseen. Kaikki nämä toiminnot ovat koululiikunnan käytettävissä. Seiväshyppypaikka löytyy areenan sisältä, ja se on käytettävissä yleisurheilukisojen aikana. Arkikäytössä seiväshyppypaikka jää katsomon alle.
Peilisali
Areenan jalkapallokentän puolella toisessa kerroksessa sijaitsee noin 290 m² kokoinen peilisali. Parkettilattiainen peilisali mahdollistaa tanssin, ryhmävoimistelun, rytmisen voimistelun, baletin, joogan, karaten, taekwondon, tai chin ja monen muun lajin harjoittelun. Tapahtumien aikana tila voi toimia esimerkiksi tapahtumaravintolana tai vip tilana.
Kuntosali
Kuntosali sijaitsee toisessa ja kolmannessa kerroksessa ja kuntosaliin on erillinen sisäänkäynti Kaarlelankadulta katutasolta. Kuntosalitoimintaa pyörittää erillinen operaattori tai Urheilupuisto Oy. Suunnittelun tavoitteena on ollut, että osa tiloista sijaitsee katutasossa, jotta ne olisivat helposti saavutettavissa esim. senioriasiakkaiden toimesta. Voimailutila sijaitsee 3 kerroksessa.
Esimerkkejä lajeista, joita kuntosalissa voi harrastaa:
- Painonnosto
- Voimanosto
- Crossfit
- Fitness
- Kehonrakennus
Kamppailulajit
Hybridiareenan pohjoispään toisessa kerroksessa sijaitsee kamppailualue, joka tarjoaa erinomaiset puitteet painille, nyrkkeilylle ja tatamilajeille. Alue on yhdistettävissä yhtenäiseksi alueeksi leirien ja turnausten ajaksi. Kamppailualueella on omat pukuhuoneet.
Esimerkkejä lajeista, joita kamppailutiloissa voi harrastaa:
- Aikido
- Brasilialainen Jujutsu
- Hapkido
- Judo
- Jujutsu
- Jousiammunta
- Karate
- Kung Fu
- Lukkopaini
- Nyrkkeily
- Paini, vapaa
- Paini, kreikkalais-roomalainen
- Potkunyrkkeily
- Taekwondo
- Tai Chi
- Thainyrkkeily
- Vapaaottelu
Telinevoimistelu
Areenan pohjoispään kolmannessa kerroksessa sijaitseva telinevoimistelualue on suunniteltu yhteistyössä lajiliiton kanssa. Tila mahdollistaa turvallisen telinevoimistelun ja voimistelun ja varsinkin volttimonttu on nuorten mieleen. Tila on erityisen soveltuva koululiikuntaan koska telineet ovat kiinteästi asennettuina, joka helpottaa liikuntatuntien järjestämistä.
Seinäkiipeily
Areenan koillisnurkka muodostaa lähes 16 metriä korkean tilan, jossa sijaitsee areenan 16 metriä korkea ja 9 metriä leveä kiipeilyseinä, jonka ylimmät kolme metriä muodostavat negatiivisen kiipeilykulman. Seinä täyttää kiipeilijöiden vaatimukset ja on erittäin näyttävä osa areenan sisäarkkitehtuuria.
Jalkapallo
Uusi jalkapallokenttä täyttää Union of European Football Associations UEFA:n II-luokituksen vaatimukset, joka mahdollistaa maaotteluiden- ja seurajoukkueiden osallistumisen Euro-sarjan peleihin. Jalkapalloareena käsittää mm. n. 1200-paikkaisen pääkatsomon sekä n. 800-paikkaisen katsomon pääkatsomoa vastapäätä sekä päätykatsomot. Istumapaikkoja on yhteensä n. 2000 kpl, josta LE-paikkoja 25 kpl. Seisomapaikkoja stadionilla on 1580. Stadion sisältää huolto‑, sosiaali- ja ravintolatiloja.
Esimerkkejä lajeista, joita jalkapallokentällä harrastaa:
- Amerikkalainen jalkapallo
- Baseball
- Hiihto
- Jalkapallo, UEFA kategoria 2 kenttä
- Jousiammunta
- Juoksukisojen lähtö- ja maalialue
- Lasten hiihto kentällä
- Pesäpallo
- Rugby
- Sprinttihiihto kentällä
- Snowcross
Urheilijoiden pukuhuoneet
Jalkapalloareenaa ja hybridiareenaa käyttävät urheilijat saapuvat rakennukseen pohjoisen sisäänkäynnin kautta. Pukuhuoneet on mitoitettu jalkapallokentän ja sisäareenan samanaikaiseen käyttöön.
Huolto ja logistiikka
Hybridiareenan pohjoispäädyssä on suuret ovet, jonka kautta kuljetuskalustolla on helppo ajaa hybridiareenan sisään. Ulos pääsee vastakkaisella puolella olevien ovien kautta. Ennen ovia on pesupaikka, jossa voi pestä auton renkaat epäpuhtauksista. Samassa yhteydessä sijaitsee jätehuolto ja kahden rekan lastauslaituri, josta on porras- ja hissiyhteys ylempiin kerroksiin.
Hotelli
Urheilupuiston asemakaava mahdollistaa hotellin sijoittamisen hybridiareenan ja uimahallin väliselle alueelle. Hybridiareenan suunnittelussa huomioidaan hotellin tuomat yhteistyömahdollisuudet mm. varautumisella sisäänkäyntiyhteyteen hotellin yhteydessä rakennettavaa kulkusiltaa pitkin. Pysäköintialueen suunnittelussa tulee huomioida hotellin tarve, sillä kaikki hotellin autopaikat eivät tule mahtumaan hotellin kellariin.
Messut ja konsertit
Sisäkonsertit – Hybridiareena
Sisäkonserttien pitopaikkana hybridiareena tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet. Areenan logistiikka, esiintymislava ja ravintolapalvelut on suunniteltu palvelemaan konsertteja kaikkiaan 4500 kävijälle. Lavan sijoitusalueella on varauduttu AV- ja esitystekniikan ripustamiseen mahdollisimman joustavasti, minkä lisäksi kattoristikoiden suunnittelussa on varauduttu myös muihin ripustuksiin esim. messutoiminnassa koko hallin alueella. Akustiikkasuunnittelussa on huomioitu myös tapahtumatoiminnan järjestäminen ja vaimentavia pintoja on lisätty mahdollisuuksien rajoissa.
Hybridiareenan logistiikka on suunniteltu siten, että tapahtumaa varten rakennettava rekvisiitta voidaan pystyttää mahdollisimman sujuvasti ja nopeasti. Hybridiareenan pohjoispäässä on isot kulkuovet, joiden kautta areenan sisätiloihin on mahdollista ajaa pakettiautoilla, tämä helpottaa mm. messujen rakentamista. Painoraja on 3500 kg. Isojen tapahtumien rakentamisen aikana hyödynnetään lastauslaituria ja sen viereen suunniteltua välivarastointialuetta, mikä sujuvoittaa omalta osaltaan tapahtuman rakentamista ja purkamista.
Ulkokonsertit – jalkapallokenttä ja tapahtumapuisto
Ulkokonserttien pitopaikkoina toimivat tapahtumapuisto ja tarvittaessa jalkapalloareena. Yhteiskäytössä hybridiareenan kanssa nämä mahdollistavat esimerkiksi festivaalien järjestämisen siten, että yksi lava voi sijaita myös sisätiloissa. Tällä vältytään mm. erillisen teltan rakentamiselta.
Messut — Hybridiareena
Messujen pitopaikkana hybridiareena tarjoaa erinomaiset edellytykset. Messujen järjestäminen on mahdollista palloilulle tarkoitetulla salialueella ja osittain juoksuradalla. Muut urheilulle varatut tilat on mahdollista pitää käytössä messujen ajan tai niitä voidaan vuokrata messujen käyttöön erikseen sovittaessa. Kulku näihin tiloihin on huomioitu suunnittelussa edellä mainitut vaihtoehdot huomioiden. Ravintolapalvelut, messukeittiö ja muut vuorattavat liiketilat tukevat messutapahtuma-toimintaa, kuten myös konserttien yhteydessä. Monikäyttöisyys on koko toiminnan perusta.
Kongressit ja pienimuotoisten tapahtumat
Hybridiareena täyttää suurten kongressien vaatimukset suuren katsomokapasiteetin ja logistiikkaratkaisujen takia. Isoja kongresseja ovat mm. puoluekokoukset ja yritystapahtumat. Pienemmät kokoukset ja tapahtumat on mahdollista järjestää ravintola- ja muiden vuokrattavien tilojen yhteydessä hybridiareenan ja jalkapalloareenan yhteistiloissa.
Muita tapahtumia puiston alueella
- koiranäyttelyt ja – kilpailut
- kaupunkilaisten liikuttamistapahtumat
- liikuntatapahtumien lähtö- ja maalipaikkana sekä tukikohtana, mm. juoksu- ja autokilpailut kuten ralliurheilu
Ulosvuokrattavat tilat
Kokonaisuuteen on suunniteltu vuokrattavia tiloja, joista Kokkolan Urheilupuisto Oy saa vuokratuloja, mm. fysioterapia- ja hierontahuoneet, liike- ja toimistotilat, seminaaritilat, ravintolatilat ja tilojen vuokraus tapahtumille. Kokkolan urheilupuisto tai erillinen operointiyhtiö vastaa pääsääntöisesti tilojen vuokrauksesta, mutta hybridiareenaan on suunniteltu myös ulosvuokrattavia liiketiloja, kuten ravintola, kuntosali ja Kaarlelankadun puoleiset liiketilat.
Kisatapahtuman aikana tapahtuman järjestäjä saa tuloja lipunmyynnistä, ravintoloitsija ravintolapalvelujen myynnistä ja Urheilupuisto Oy neuvottelu- ja muiden tilojen vuokraamisesta. Lisäksi tapahtumajärjestäjällä on mahdollisuus myydä kahvilatuotteita itse areenassa, mutta tästä tulee sopia aina erikseen Urheilupuisto Oy:n ja mahdollisen ravintoloitsijan kanssa. Messujen ja suurtapahtumien ajaksi otetaan käyttöön areenan messukeittiö.
Ravintola ja sen yhteydessä sijaitsevat kokoustilat
Ravintola sijaitsee kolmannessa kerroksessa ja sieltä avautuu näkymät ja kulkuyhteydet sekä jalkapalloareenan että monitoimiareenan suuntaan. Jalkapalloareenan puoleiselle ulkotasanteelle voidaan sijoittaa myös erilliset myyntipisteet ja asiakaspaikkoja esimerkiksi VIP-vieraille. Ravintolan yhteydessä sijaitsee kaksi kokoustilaa, joita voi varata joko ravintolatoimijalta tai Kokkolan Urheilupuistolta eri käyttötarkoituksiin. Nämä tilat voivat toimia esim. VIP-tiloina, lehdistötiloina tai kokoustiloina.
Ravintolan tarkempi toiminta määräytyy siinä vaiheessa, kun tiloihin kiinnitetään ravintolaoperaattori. Kerrosta alempana sijaitseva peilisali tarjoaa myös mahdollisuuksia ravintolan laajentamiseen ja yhteiskäyttöön osassa tapahtumista.
Hybridiareenan liiketilat Kaarlelankadun varressa
Hybridiareenan liiketilat sijaitsevat toisessa kerroksessa Kaarlelankadun varressa. Liiketiloja on 1–4 kpl ja niiden suunnittelussa on pyritty huomioimaan muuntojoustavuus siten, että varattu tila sopisi mahdollisimman monelle toimijalle. Osa kuntosalitilasta voidaan irrottaa erilliseksi liiketilaksi.
Tavoitekustannus
Hybridiareenan, eli sisäareenan ja jalkapallokentän tavoitekustannus on 56 485 000€.