Allianssimallilla toteutettavien hankkeiden ero perinteisellä mallilla toteutettaviin rakennusprojekteihin on erityisesti se, että kaikki hankkeen osapuolet tuodaan yhteen heti hankkeen alkuvaiheessa, jolloin luodaan edellytykset sille, että jokainen osapuoli ryhtyy aidosti luomaan arvoa hankkeen tilaajalle.
Lean-filosofian keskeinen ajatus on tunnistaa ja poistaa prosesseista turhat toiminnot , parantaa laatua ja pienentää kustannuksia. Turhiksi toiminnoiksi nimetään esimerkiksi ylimääräiset ja tuottamattomat toiminnot, jotka aiheuttavat tarpeettomia kustannuksia. Tuottamattomiin toimintoihin lasketaan muun muassa prosessin aikaiset odotusajat sekä vioista ja virheiden korjaamisesta aiheutuneet turhat kulut, joita prosessin aikana tapahtuu.
Tuomalla kaikki hankkeen osapuolet yhteen heti hankkeen alussa, siirrytään perinteisten toimintamallien osatoteutuksista tiiviiseen ja kokonaisvaltaiseen yhteistyöhön, jonka tavoitteena on mahdollistaa jokaisen hankkeessa mukana olevan tahon vaikutusmahdollisuudet valittuihin ratkaisuihin jo suunnitteluvaiheen aikana.
Tärkeimmät ratkaisut tehdään suunnitteluvaiheessa
Rakennushankkeiden osalta tärkeimmät ja oleellisesti lopputulokseen vaikuttavat ratkaisut tehdään jo suunnitteluvaiheessa.
Perinteisessä mallissa eri osapuolet tulevat mukaan vasta sen jälkeen, kun suunnitelmat ovat jo valmiita ja lyöty lukkoon ja hankkeen osapuolet lähtevät toteuttamaan olemassa olevaa ja jo laadittua suunnitelmaa. Tästä seuraa se, ettei hankkeen eri osapuolille muodostu perinteisissä malleissa kokonaiskäsitystä hankkeesta.
Osapuolten erillisyys on perinteisesti toteutettujen rakennushankkeiden keskeinen ongelma. Tiedonkulun haasteet eri osapuolten välillä johtavat siihen, että jokainen kantaa vastuun vain itselleen kuuluvasta yksittäisestä hankkeen osasta. Mukana olevilla ei ole mahdollista vaikuttaa muiden osapuolten suunnitteluvirheisiin tai huomioimattomiin asioihin suunnitteluvaiheessa, jolloin ne muuttuvatkin tilaajalle riskiksi ja kustannuksiksi.
Allianssimalli mahdollistaa riskien minimoinnin
Allianssimalli tuo hankkeen osapuolet yhteen heti alkuaiheessa, jolla jokaisen mukana olevan osa-alueen ja osapuolen vaikutusmahdollisuudet varmistetaan. Allianssi sitoutuu yhteiseen sopimukseen, joka antaa vahvan pohjan luottamuksellisen yhteistyön rakentamiselle. Allianssissa jokainen osapuoli näin ollen kantaa vastuun riskeistä ja toisaalta taas hyötyy mallin mukanaan tuomista hyödyistä. Allianssisopimus sisältääkin aina kannustinmallin taloudellisten intressien kautta, yhdessä tehdään ja yhdessä onnistutaan, toisaalta taas kaikki osapuolet vastaavat yhdessä mahdollisista virheistä ja epäonnistumisista.
Käyttäjät mukana suunnittelemassa lopullista toteutusta
Allianssimalli muuttaa rakennuttamisen ja rakentamisen kulttuureja. Muutokset hallitaan paremmin jo suunnittelu- ja toteutusvaiheen aikana. Perinteisten rakennusprojektien heikkous on tilojen loppukäyttäjien kuuntelun vähäisyys. Allianssimallissa myös loppukäyttäjät huomioidaan ja heidät otetaan mukaan suunnitteluun, eli kuunnellaan aidosti niitä ihmisiä, jotka tiloja tulevat lopulta käyttämään. Tilojen loppukäyttäjillä on arvokasta hiljaista tietoa, joka valitettavan usein jää rakennusprojekteissa huomioimatta. Tämä puolestaan johtaa siihen, että tilojen valmistuttua käyttäjät havaitsevat tilojen aiheuttamia käytännön ongelmia, joita voivat olla esimerkiksi kulkuväylät, tilojen järjestys, riittämättömät säilytystilat tai vaikkapa ikkunoiden epäsopivat sijoituspaikat.
Kokkolan Urheilupuiston suunnitteluvaiheessa on kuunneltu tilojen loppukäyttäjiä kattavasti, suunnittelun aikana on järjestetty useita käyttäjätyöpajoja, joissa tilojen tulevat käyttäjät yhdessä arkkitehtien kanssa kehittäneet suunnitteluratkaisuja. Käyttäjien osallistaminen suunnitteluvaiheeseen on osaltaan varmistanut sen, että suunnitellut tilat vastaavat niille asetettuja odotuksia eri käyttäjäryhmien kannalta.
Lue lisää Kokkolan Urheilupuiston allianssista täällä: