Vi har bett olika idrottsförbund om utlåtanden om hur de upplever att Karleby Idrottspark kommer att tjäna deras sporters behov i framtiden. Både Finlands Ishockeyförbund och Finlands Konståkningsförbund ser träningsishallen som ett nödvändigt tillägg i Karleby. Lokala idrottslärare anser att planerna för träningsishallen är funktionella ur skolbarnens synvinkel.
Utlåtande från Finlands Ishockeyförbund om träningsishallen:
“Regionen runt Karleby och hela Österbotten spelar en betydande roll i finsk ishockey, både i utvecklingen av toppspelare på nationell och internationell nivå och i mycket högkvalitativ och mångsidig juniorverksamhet. Liksom i andra stora tillväxtcentra i Finland, finns det i Karleby-regionen och dess närområden en skriande brist på möjligheter för ungdomar som utövar ishockey och isidrotter, praktiskt taget en brist på ishallar och tillgängliga träningstider.
Finlands Ishockeyförbund rf anser att vi har kunnat delta i planeringsverkstäderna och på så sätt haft möjlighet att påverka planeringen av träningsishallen, och att vårt förbund har beaktats. Finlands Ishockeyförbund önskar även fortsättningsvis delta i designen av inredning och utrustning i träningsishallen och i planeringsworkshops för ishallen.
Finlands Ishockeyförbund rf uppmuntrar staden Karleby och samarbetspartners att mångsidigt utveckla förutsättningarna för isidrott. Vi ser det som viktigt att vårt eget förbund, liksom andra isidrottsförbund, utvecklas i samarbete med alla. I ishallar och isidrottscenter finns mångsidiga användargrupper, där de största användargrupperna består av ishockey, konståkning, ringette och skolidrottsundervisning.”
Sami Kauhanen, Verkställande direktör, Finlands Ishockeyförbund rf
Manu Varho, Miljöchef, Finlands Ishockeyförbund rf
Finlands Konståkningsförbunds uttalande om träningsishallen
”Finlands Konståkningsförbund rf anser att planeringen av träningsishallen i Karleby har skötts ansvarsfullt och att isidrottens parter har blivit hörda på ett likvärdigt sätt. I planeringen har användarnas behov beaktats, där särskild uppmärksamhet har lagts vid hallens tillräckliga temperatur, tillräckligt av förvaringsutrymmen, modern trådlös ljudanläggning samt installation av säkerhetssele.
I planerna för träningsishallen i Karleby har tillräckliga faciliteter erbjudits för klubbar, åskådare och underhållspersonal för att utöva och tävla i isidrott. Dessa utrymmen inkluderar bland annat tillräckligt stora omklädningsrum, högkvalitativa och funktionella tork- och förvaringsutrymmen för utrustning, ett varmt utrymme för uppvärmning och nedvarvning, samt ett utrymme för yngre åldersgrupper där de kan göra sina läxor. Åskådarutrymmena är tillräckliga för mindre evenemang, även om konståkningstävlingar huvudsakligen anordnas i Karleby ishall. Underhålls- och maskinrum för isvård har planerats så att de är tillräckliga och inte korsar kundtrafiken. I
planeringen av rinken och omklädningsrummen har tillgänglighet beaktats, vilket även möjliggör träning för specialgrupper. Även om en av rinkarna görs mindre än normala mått, är helheten välplanerad.
Finlands Konståkningsförbund rf uppmuntrar Karleby stad och samarbetspartner att mångsidigt utveckla förutsättningarna för isidrott, eftersom antalet utövare har varit stigande. Träningsishallen och tävlingshallen i Karleby bildar en utmärkt helhet, där det finns mångsidiga möjligheter för olika isidrotts- och stödaktiviteter. Finlands Konståkningsförbund erbjuder gärna hjälp med planering, konstruktion och utveckling av verksamheten.”
Jouko Pitkänen, ordförande, Finlands Konståkningsförbund rf
Salla Mäkelä, verkställande direktör, Finlands Konståkningsförbund rf
Satu Niittynen, träningschef, Finlands Konståkningsförbund rf
Uttalande från idrottslärarna i Karlebys skolor om träningsishallen
”I planeringsverkstäderna för träningsishallen blev vi idrottslärare väl lyssnade på och våra önskemål togs väl i beaktande. Vårt främsta önskemål var tillräckligt goda förvaringsutrymmen för skridsko- och hockeyutrustning från olika skolor, och detta löftet gavs.
Själva hockeyrinkarna med is kommer säkert också att vara bra för de olika skolornas idrottsgrupper, och för oss lät även en NHL-dimensionerad rink väldigt bra. Skolornas idrottsgrupper spelar gärna exempelvis så kallade småspel över kortsidorna på två eller tre planer, så småspelsmål som passar för detta är viktiga, liksom möjligheten att enkelt dela upp rinkarna med flyttbara sarger.”
Juha Elo, idrottslärare, Hakalagsskolan