Karleby idrottsparks allians inledde sitt arbete i slutet av mars 2022. I det första skedet planeras innehållet i och genomförandet av idrottsparkshelheten. Målkostnaden och genomförandeplanen med tidtabeller fastställs. Utifrån arbetet fattas beslut om övergång till genomförandefasen. Jaakko Linnolahti, upphandlingsansvarig, kommer från YIT i Vasa.
Vilken roll har du i Karleby idrottsparks allians?
I teamet är jag upphandlingsansvarig, och dessutom stöder jag projektledningen i synnerhet i uppgifter som gäller informationshantering och planeringsstyrning. Dessutom är jag medlem i alliansens projektgrupp.
Hur ser din arbetsdag ut?
I detta skede av projektet har upphandlingen en relativt liten roll, och därför deltar jag tillsammans med ett annat team i utvecklandet av projektet, säkerställandet av utgångsuppgifterna och kommenteringen av olika alternativ. Jag har också varit aktiv i utvecklandet av processen för informationshantering inom projektet, vilket alltså i hög grad styr hur vi agerar i projektet och hur vi behandlar information och olika dokument. I utvecklingsfas 1, som inleds på hösten, färdigställer vi projektets upphandlingsstrategi och utarbetar en upphandlingsplan som för sin del styr bl.a. planeringstidtabellen.
Vad anser du om alliansarbetet?
Jag gillar alliansarbete, eftersom det är en mycket samarbetsmässig entreprenörsform. Vi sitter alla vid samma bord och har samma mål. Jag föredrar en modell där projekterare och byggherrar konkurrensutsätts som ett team, och på så sätt kan vi också tillsammans fastställa verksamhetsmodellerna redan från den första dagen – delvis redan i tävlingsskedet. Eftersom vi arbetar mycket tillsammans är det viktigt att också använda tid för mer mjuka värderingar, såsom en god teamanda, med vilken vi främjar teamarbetet.
Hur avviker alliansarbetet från dina tidigare projekt?
Vi arbetar i Big Room, där alla nyckelpersoner är närvarande minst en gång i veckan. I projektets utvecklingsskede satsar vi lite mer tid på arbetet och vårt mål är att det återstående sedan fungerar planenligt utan större motgångar. I ett traditionellt byggprojekt fokuserar varje entreprenör mer på sitt eget arbete och bevakar sitt eget intresse mer. I alliansen arbetar alla för samma mål och fokus ligger på att föra projektet framåt. I samarbetsprojekt utvecklas planerna också stegvis – vi gör upp planer för behovet vid den aktuella tidpunkten, vilket i sin tur förkortar tidtabellen för hela projektet betydligt. I fråga om andra projekt, där man t.ex. måste ge ett exakt pris, blir beställaren tvungen att beställa alla planer av planerarna innan beställaren konkurrensutsätter hela entreprenaden.
Har det funnits några utmaningar?
Naturligtvis har det funnits sådana, men överlag har arbetet börjat bra och jag måste konstatera att vi i Big Room har haft ett helt fantastiskt sätt att arbeta. Utvecklingsfas 0 har nu pågått, vilket innebär att vi har varit tvungna att hålla fast vid de mål som beställaren satt upp för projektet inom en relativt kort tid. Det är förknippat med olika kravdefinitioner av olika användare, såsom idrottsföreningar och evenemangsaktörer, så vi har fått ganska mycket information och också många behov har framställts. Vi har varit tvungna att snabbt sammanställa olika alternativ och sedan har vi funderat på vilket av alternativen som nu är det som vi vill presentera för beslutsfattarna. Naturligtvis måste vi också beakta budgeten. Den styr vår verksamhet. Priserna på byggkostnader har också stigit betydligt under den senaste tiden, vilket har fört med sig egna utmaningar.
Hur återhämtar du dig efter en hektisk arbetsvecka?
Jag återhämtar mig genom olika former av motion och det är mycket viktigt för mig. Jag motionerar ofta på morgonen redan före arbetsdagen, antingen på gymmet eller på golfbanan. Jag har hela mitt liv haft korgboll som hobby. Att vara tillsammans med barnen hemma och familjevardagen i övrigt gör att jag behändigt glömmer allt arbetsjäkt.Berätta ännu något om det företag du representerar?
Jag representerar YIT, som är Finlands största byggfirma och jag vågar påstå att YIT på många sätt också är en vägvisare. För närvarande är vår strategi att utveckla många städer och livsmiljöer, och naturligtvis är frågor som gäller ansvarstagande och miljö också en viktig del av vår strategi. Jag gillar att arbeta på YIT och jag har fått mycket ansvar under min karriär. Anledningen till att jag vill fortsätta hos YIT är att jag får delta i intressanta och viktiga byggprojekt, som t.ex. detta projekt, tillsammans med de bästa yrkespersonerna inom branschen. Detta är min drivkraft och därför far jag gärna till jobbet varje morgon.